Suomen ensimmäinen GTD-seminaari Vaasassa

GTD:llä henkilökohtainen tuottavuusloikka

tiedote 22.10.

GTD – Getting Things Done – on David Allenin kehittämä tietotyön toiminnanohjausmenetelmä. David Allen Company on yksi maailman arvostetuimmista konsulttiyhtiöistä, jonka toiminta ottaa Suomessa ensiaskeleitaan. Ensimmäinen seminaari järjestetään Vaasassa maanantaina 26. lokakuuta.

– GTD:n periaate on hyvin yksinkertainen. Viidellä toimenpiteellä hallitaan sisään tulevan informaation jatkuvaa vyöryä,

Suomen ensimmäiseksi GTD-kouluttajaksi valmistuva Jukka Backman tiivistää.

Aikaa et voi hallita – tekemistäsi voit

Pohjoismaihin GTD on rantautunut tähän mennessä vahvimmin Norjaan ja Ruotsiin. Suomessa asia on aivan uusi.
– On itseasiassa hyvin hämmästyttävää, että kun suomeksi laittaa netin hakukenttään ”henkilökohtainen tuottavuus”, ovat hakutulokset kutakuinkin pyöreä nolla. Englanniksi ja ruotsiksi haku tuottaa valtavasti osumia, Backman toteaa.
Backman alleviivaa, että kysymys ei olen ajanhallinnasta – ajatus on lähes päinvastainen. Perinteinen ABC-priorisoitu tehtävälista on GTD:n mukaan yksi pahimmista teistä työnteon turmioon ”silloin asioihin reagoidaan vasta silloin kun ne leviävät käsiin sen sijaan, että niihin reagoitaisiin havaitsemishetkellä”.

– GTD opettaa, kuinka voi varmistua siitä, että tekee oikeita asioita oikeaan aikaan ilman stressiä.

Elämä helpottuu ja samalla oma tuottavuus nousee siinä siivellä, Backman lupaa.

Norjasta mallia muuhunkin kuin maastohiihtoon

Ensimmäinen seminaari on englanninkielinen, sillä seminaarin auditoi Pohjoismaissa GTD:stä vastaava Morten Røvik Norjasta. Norjassa Røvik on kouluttanut mm. Norjan Yleisradio NRK:n, Aker Solutionsin, Yaran ja Statoilin henkilökuntaa. Vajaat kolme vuotta hän on kirjoittanut kolumnia henkilökohtaisesta tuottavuudesta, työelämästä ja GTD:stä norjalaiseen Aftenposten-lehteen.

– Kolumnistani on tullut hyvin suosittu. Luulen sen johtuvan siitä, että käsittelemäni aiheet ja ongelmat ovat meille kaikille jokapäiväisiä. GTD antaa käytännön keinot niiden ratkaisemiseen,

Røvik kertoo.

– GTD:n suola on sen samanaikainen yksinkertaisuus ja monitahoisuus. Toimin itse vajaat kymmenen vuotta leipomoalalla. Kun opiskelee kondiittoriksi, leipuriksi tai mihin tahansa käsityöläisammattiin, iskostuu jokainen työvaihe selkäytimeen. Mutta tietotyön prosessia ei opita eikä opeta missään. Kun työnkuvani muuttui ja kehittyi, aloin vuonna 2001 etsiä aktiivisesti tietoa siitä, kuinka minun pitäisi työni tehdä. 2002 löysin GTD:n. Kun neljä vuotta myöhemmin jätin leipomoalan taakseni ja siirryin alalle, joka oli minulle täysin uusi ja tuntematon, oli prosessi minulla jo täysin hanskassa. Minun täytyi vain opetella alan tuotetietoa. Sama pätee erinomaisesti esimerkiksi sukupolven- tai omistajanvaihdostilanteessa, Backman kertoo ja jatkaa:

– Muiden kouluttaminen ei käynyt mielessänikään, mutta työssäni tuli usein tilanteita, joissa opetin asiakkaitani GTD-käyttäjiksi turvatakseni vaativan projektin sujuvuuden. Aloin saada palautetta, jonka mukaan minun pitäisi opettaa toimintatapa muillekin. En heti ottanut sitä onkeeni, mutta toistuvan palautteen myötä päätin tarttua asiaan. Viime kevättalvena aloitin sertifiointiin tähtäävän koulutuksen Oslossa, kesän ja syksyn aikana David Allen Companyn virallinen koulutusmateriaali on käännetty suomeksi ja nyt on aika järjestää ensimmäiset seminaarit.
Oman esimerkkinsä Backman uskoo olevan GTD:lle hyvä argumentti menetelmän toimivuudesta.

– Vaimoni voi todistaa, että olen tosi harvapäinen. GTD:n ansiosta voin olla varma siitä, että mikään ei unohdu ja hommat ovat hanskassa sekä töissä että kotona. Jotain kertoo sekin, että olen neljän lapsen isä, joka lähes joka aamu huolehtii kuopuksen kouluun ja on keittiössä ruuanlaitossa klo 16. Yleensä ehdin työpäivän aikana soittaa myös useamman erän päivän piristykseksi työhuoneeni rumpusetillä. GTD:llä on ollut vahva positiivinen vaikutus sekä työ- että perhe-elämääni.
Seminaari järjestetään asiakasyritykselle yksityisenä tilaisuutena.

Ei kommentoitu

Vastaa

Tilaa GTD-uutiskirje!

Saat tuoreet blogipostaukset, tiedon tulevista koulutuksista, tapahtumista ja muista GTD-uutisista suoraan s-postiisi.