Getting Things Done for Teens

David Allenin, Mike Williamsin ja Mark Wallacen kirja Getting Things Done for Teens ilmestyi heinäkuun alussa. Kirja on toistaiseksi saatavilla vain englanninkielisenä, esimerkiksi Amazonilta.

Luin itse kirjan heinäkuun lomalukemisena. Kirja on suunnattu paitsi teini-ikäisille, myös heidän kanssaan tekemisissä oleville vanhemmille, huoltajille, opettajille jne. Vaikka tämä kirja onkin helpommin lähestyttävä kuin varsinainen GTD-kirja, kirjan alkupuolella läpikäyty kognitiivisen psykologian osio (miksi jokin tietty toimintamalli toimii tai ei toimi…) vaatinee lukijalta asian omaksumiseen jo jonkinlaista henkistä kypsyyttä. Toki jo kirjan kieli (englanti) asettaa lukijan ikäriman tietylle tasolle.

Itselleni kirjasta jäi mieleen erityisesti kirjan loppupuolen labs-osio, jossa on useampia käytännön harjoituksia jotka toimivat millä tahansa ikäryhmällä, voisin kuvitella että varsinkin menetelmän käyttöönottovaiheessa näistä olisi varmasti hyötyä.
Tarkistuslistojen esittely ja hyödyntäminen käsittely-vaiheen (clarify alkup.) aikana on selitetty tuossa osiossa hyvin käytännönläheisesti; Esimerkiksi jos jotain unohtuu matkalle pakattaessa ja huomaat asian vasta perillä, opettele tuon asian välitön lisääminen kyseiselle pakkauslistalle.

Kirjan omalta sivustolta löytyy muutama erinomainen podcast aiheen tiimoilta. Näistä podeista useampi on sellainen, että kannattaa laittaa omalle tilauslistalle muutenkin jos aihepiiri kiinnostaa.

Suosittelen kirjaa tietysti kaikille ensisijaiseen kohderyhmään kuuluville (eli opiskeluikäisille ja sitä lähestyville nuorille) JA ehdottomasti varsinkin kaikille heille, jotka ovat työnsä puolesta tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Menelmän ajatusten ja toimintaperiaatteiden ottaminen osaksi omaa päivittäistä tekemistä jo nuorempana säästää varsin monelta ”ai niin mun piti”, ”ihan liikaa tekemistä” ja ”miten tuohon olisi voinut muka varautua” -hetkeltä jo ennen työelämää.

Picture of Jukka Backman

Jukka Backman

GTD coach
ajanhallinta

Sälän kimppuun!

Koulutin hiljattain organisaatiossa, jossa osa koulutukseen osallistuneista ei ollut saanut minkäänlaista etukäteistietoa koulutuksesta. Käytännössä muutaman perumisen takia vapautuneille paikoille pyydettiin väkeä nimikkeellä ”ajanhallintakoulutus”. Tämän seurauksena

Lue lisää >>

Liian pitkät tehtävälistat

Jokainen GTD-menetelmän käyttäjä huomaa jossain vaiheessa, miten yksittäisen tehtävälistan aktiivisten tehtävien määrä kasvaa liian suureksi. Liian pitkää listaa on vaikea hahmottaa visuaalisesti ja olennaisen tekemisen

Lue lisää >>