Yrityksen seinällä on huoneentaulu, jossa on teksti: ”No heroes” – ei sankareita. Tämä yritys sijaitsee toisella puolella maapalloa, Tyynen Valtameren rannalla.
Käytännössä teksti tarkoittaa sitä, että kenenkään ei tarvitse, eikä kenenkään oleteta olevan työn sankari. Ajatus voi tuntua omituiselta kulttuurissa, jossa venyminen, töiden tekeminen kelloon katsomatta ja itsensä likoon laittaminen yrityksen (tai työyhteisön) puolesta – ylipäänsä uhrautuminen työlle – on korkean moraalin merkki.Olen työskennellyt yrittäjänä ja työntekijänä tilanteessa, jossa töitä on tehty kelloon katsomatta. Tuo venyminen antaa upean suoriutumisen tunteen ja luo tiiviin yhteyden siihen porukkaan, jonka kanssa työ tehdään. Toisinaan työ onnistuu kelloon katsomatta yli odotusten. Rutiini saa yliotteen, mieli ei vaella ja työ hoituu kuin itsestään. Työn tuloksessa on kuitenkin valtava ero riippuen siitä, onko kyseessä suorittava, luova tai käsityö – vai tietotyö. Aloitin työurani kondiittorina, ja lähes poikkeuksetta oma kokemukseni suorittamisen tilan – flown – saavuttamisesta venymisen kautta rajoittuu suorittavaan työhön. Kun sama venyminen ulotetaan esimerkiksi sisälogistiikan projektikoordinointiin, lopputulos aiheuttaa vain lisätöitä. Olen keskustellut aiheesta useiden asiakkaitteni kanssa, ja lähes poikkeuksetta kokemus on täsmälleen samanlainen; suorittavassa työssä flow tapahtuu kuin vahingossa, työ tekee itsensä. Tietotyössä työn venyttäminen pikkutunneille kostautuu kertautuvasti. Poikkeuksiakin toki on, mutta varsin harvoin. On myös huomioitava, että kysymys on satunnaisesta venymisestä, ei jatkuvista, päivittäisistä tai viikonlopuille valuvista ylitöistä.
Pakko painaa pitkää päivää – onko?
Naapurissa jaettiin (ja jaetaan) työn sankarin arvonimiä 35 vuotta työskennelleille, työssään erityisen ansioituneille henkilöille. Yleisemmin työn sankari lienee Suomessa käsite, jota kukaan ei varsinaisesti (ainakaan sitä ääneen sanoen) tavoittele, mutta jonka viitan moni kuitenkin mielellään pukee harteilleen. Itse itsensä nimittänyt työn sankari yhdistää itseensä esimerkiksi seuraavia ilmaisuja:- Aina on kiire. Kiire on työn sankarille menestyksen, ahkeruuden ja tehokkuuden mittari.
- Työn ja perhe-elämän tasapaino on haasteellista. Mutta työtähän tehdään perheen puolesta.
- Uhri (työn orja). Muut eivät ymmärrä, kuinka täysillä laitan itseni likoon firman puolesta.
- Rapatessa roiskuu. Kun on näin monta rautaa tulessa, ei pieniltä sattumuksilta voi välttyä.
Työn sankarin synonyymi ja vastakohta on työn orja. Työn orja löytää työstään pääsääntöisesti vain valittamista. Työlleen hän tosin on yleensä yhtä omistautunut kuin työn sankari. Molempia yhdistää kuvitelma korvaamattomuudesta ja ajatus siitä, että he vetävät kivirekenä perässään koko muuta työyhteisöä.Tuo ”No heroes” ei muuten ole keksitty juttu. Huoneentaulu riippuu nimeltämainitsemattoman huippuorganisaation seinällä. No Heroes on yrityksen korkein sisäinen arvo, ei sanahelinää. Mitattavat tulokset osoittivat, että tietotyössä tapahtuvasta venymisestä oli yritykselle enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun aikaa on rajallisesti, täytyy käytettävissä olevat resurssit virittää huippuunsa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työtaakka on jaettu. Kenelläkään ei ole varaa kahmia töitä sen enempää omaa uhrautumistaan kirkastamaan, kuin osalla laistaa töitä ja sälyttää näitä muiden hoidettavaksi. Paras mahdollinen käytäntö ja tavoite on saavuttaa tuo sujuvuus – tietotyön flow – normaalin työajan puitteissa, vakituisten rutiinien parissa, jakamalla kuorma optimaalisesti (mikä on todellisen käytännön huippujohtamisen mittari). Se, mitä yksittäisen työntekijän tai yrittäjän venyminen yrityksen tutkimuksen mukaan aiheutti, oli yleensä lisätyötä muille. Ajatus korvaamattomuudesta on äärettömän kallis, olipa painotuksena sankari tai orja. Käytännössä tämä voi tarkoittaa organisaatiolle elintärkeän tiedon pimittämistä vain omaan käyttöön, tiedon hallitsija annostelee tietoa omaa pätemistään tukevina annoksina. Tämä tapa tulee yllättävän usein vastaan lähes jokaisessa organisaatiossa; täysin käsittämätön keino saada itselleen pätemisen tunne.