5 vinkkiä ennen lomaa

Hyviä vinkkejä lomalle laskeutumiseen vyöryy kesä-heinäkuun vaihteessa lähes joka suunnasta. Ajattelin, että en itse kirjoittaisi aiheesta mitään (eikö kaikki ole jo sanottu?), mutta päätin kuitenkin litteroida norjalaisen kollegani, Morten Røvikin haastattelun aiheesta sikäläisellä Verdens Gang TV:n -kanavalla – Mortenin 5 vinkkiä ennen lomaa ovat erinomaisen käytännönläheisiä ja helppoja toteuttaa.

 

 

Jos loman tarkoitus määriteltäisiin GTD:n tyyliin, se olisi yksinkertaisesti:

Loman tarkoitus on rentoutua kunnolla ja kerätä voimia syksyä varten. Seuraavassa 5 vinkkiä ennen lomaa:

1. Tee lomasi tiettäväksi kaikille niille, joiden on hyvä olla siitä tietoisia; asiakkaat, työkaverit, muut työkontaktit. Ylipäänsä kaikki työhön liittyvät ihmiset, joiden on hyvä tietää että et ole tavoitettavissa ja missä määrin (ja mihin asioihin liittyen) sinuun on mahdollista saada yhteys loman aikana.

2. Osa työprojekteista ja vastuualueista voi vaatia reagointia loman aikana. Delegoi etukäteen kaikki se, mitä näihin asioihin liittyen voit delegoida.

3. Tee lomavastaajien viestit ajatuksella. Tee myös selväksi, miten sinuun saa yhteyden, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Esim. “Olen lomalla pp.kk. – pp.kk. hätätapauksissa tavoitat minut tekstiviestillä numerosta 123 1234 567.

4. Poista kaikki työhön liittyvät push-ilmoitukset matkapuhelimesta (ja muista mobiililaitteista joita työn puolesta voit käyttää). Et tarvitse ilmoituksia saapuneista työsähköposteista, Slack-viesteistä tai loman aikana pidettävien palaverien kalenterihälytyksistä. Muista myös asettaa kalenteriin muistutus siitä, että asetat tarvittavat ilmoitukset päälle, kun palaat lomalta.

5. Kerro kanssasi lomaileville (perheelle, ystäville) missä määrin teet töitä, esim. käytät sähköpostia loman aikana, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Tällä tavoin muiden on helpompi suhtautua satunnaiseen läppärin naputteluun. Näin myös asetat itsellesi rajat niin, että et pilaa omaasi ja muiden lomaa sillä että et osaisi päättää oletko oikeasti töissä vai lomalla.

Jukka Backman

Jukka Backman

GTD coach
Miksi GTD ei toimi

Miksi GTD ei toimi

Otsikko on tarkoituksella huomionhakuinen. Saman tyyppisiin otsikoihin törmää aina silloin tällöin. Ei oikeastaan Suomessa, jossa GTD-menetelmä on enemmänkin harvojen ja valittujen ammatillisen työkalupakin monitoimityökalu. Englanninkielisissä

Lue lisää >>

Vyökoe

Alkuun provosoiva väite; Työelämä on paljon helpompaa, kun tietotyöntekijä keskittyy omaan tuottavuuteensa. En kiistä, etteikö työpäivän väliin ripotelluilla mindfulness-hetkillä tai rakentavilla keskusteluilla esihenkilön kanssa tehdä

Lue lisää >>
Kuiru-tyyppisen veneen tekoa

Mihin panostaisit juuri nyt?

Me kaikki pystymme vähän parempaan, sekä yksilöinä että organisaatioina. Käytössä olevilla resursseilla voidaan saavuttaa yleensä vähän enemmän. Pelkkä resurssien lisääminen ei kuitenkaan takaa sen kummemmin

Lue lisää >>