5 vinkkiä ennen lomaa

Hyviä vinkkejä lomalle laskeutumiseen vyöryy kesä-heinäkuun vaihteessa lähes joka suunnasta. Ajattelin, että en itse kirjoittaisi aiheesta mitään (eikö kaikki ole jo sanottu?), mutta päätin kuitenkin litteroida norjalaisen kollegani, Morten Røvikin haastattelun aiheesta sikäläisellä Verdens Gang TV:n -kanavalla – Mortenin 5 vinkkiä ennen lomaa ovat erinomaisen käytännönläheisiä ja helppoja toteuttaa.

 

 

Jos loman tarkoitus määriteltäisiin GTD:n tyyliin, se olisi yksinkertaisesti:

Loman tarkoitus on rentoutua kunnolla ja kerätä voimia syksyä varten. Seuraavassa 5 vinkkiä ennen lomaa:

1. Tee lomasi tiettäväksi kaikille niille, joiden on hyvä olla siitä tietoisia; asiakkaat, työkaverit, muut työkontaktit. Ylipäänsä kaikki työhön liittyvät ihmiset, joiden on hyvä tietää että et ole tavoitettavissa ja missä määrin (ja mihin asioihin liittyen) sinuun on mahdollista saada yhteys loman aikana.

2. Osa työprojekteista ja vastuualueista voi vaatia reagointia loman aikana. Delegoi etukäteen kaikki se, mitä näihin asioihin liittyen voit delegoida.

3. Tee lomavastaajien viestit ajatuksella. Tee myös selväksi, miten sinuun saa yhteyden, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Esim. “Olen lomalla pp.kk. – pp.kk. hätätapauksissa tavoitat minut tekstiviestillä numerosta 123 1234 567.

4. Poista kaikki työhön liittyvät push-ilmoitukset matkapuhelimesta (ja muista mobiililaitteista joita työn puolesta voit käyttää). Et tarvitse ilmoituksia saapuneista työsähköposteista, Slack-viesteistä tai loman aikana pidettävien palaverien kalenterihälytyksistä. Muista myös asettaa kalenteriin muistutus siitä, että asetat tarvittavat ilmoitukset päälle, kun palaat lomalta.

5. Kerro kanssasi lomaileville (perheelle, ystäville) missä määrin teet töitä, esim. käytät sähköpostia loman aikana, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Tällä tavoin muiden on helpompi suhtautua satunnaiseen läppärin naputteluun. Näin myös asetat itsellesi rajat niin, että et pilaa omaasi ja muiden lomaa sillä että et osaisi päättää oletko oikeasti töissä vai lomalla.

Jukka Backman

Jukka Backman

GTD coach
motivaatio

Motivaatio

Motivaatio ei sinällään liity millään tavalla GTD-menetelmään. Mutta GTD helpottaa motivaation löytymistä, koska käytännössä asiat 1) jotka tapahtuvat tai 2) joiden pitää tapahtua joka tapauksessa

Lue lisää >>
Kevätsiivous

Kevätsiivous

Eräs ensimmäisiä GTD-harjoituksia, jonka teetän sekä ryhmäkoulutukseen osallistujilla että yksilövalmennettavilla, on pään tyhjennys. Pään tyhjennystä ei yleensä jätetä tässä yhteydessä ainoastaan oman pään sisälle, vaan

Lue lisää >>

Millainen on hyvä GTD-valmentaja?​

GTD-valmennusta vuodesta 1985 Henkilökohtaisella GTD-valmennuksella on takanaan jo pian 40 vuoden historia, mikä saattaa tulla monille yllätyksenä. Menetelmän kehittäjä David Allen kertoo, että tuotteena yksilövalmennus lanseerattiin vuonna 1985, mutta toki

Lue lisää >>