Getting Things Done for Teens

David Allenin, Mike Williamsin ja Mark Wallacen kirja Getting Things Done for Teens ilmestyi heinäkuun alussa. Kirja on toistaiseksi saatavilla vain englanninkielisenä, esimerkiksi Amazonilta.

Luin itse kirjan heinäkuun lomalukemisena. Kirja on suunnattu paitsi teini-ikäisille, myös heidän kanssaan tekemisissä oleville vanhemmille, huoltajille, opettajille jne. Vaikka tämä kirja onkin helpommin lähestyttävä kuin varsinainen GTD-kirja, kirjan alkupuolella läpikäyty kognitiivisen psykologian osio (miksi jokin tietty toimintamalli toimii tai ei toimi…) vaatinee lukijalta asian omaksumiseen jo jonkinlaista henkistä kypsyyttä. Toki jo kirjan kieli (englanti) asettaa lukijan ikäriman tietylle tasolle.

Itselleni kirjasta jäi mieleen erityisesti kirjan loppupuolen labs-osio, jossa on useampia käytännön harjoituksia jotka toimivat millä tahansa ikäryhmällä, voisin kuvitella että varsinkin menetelmän käyttöönottovaiheessa näistä olisi varmasti hyötyä.
Tarkistuslistojen esittely ja hyödyntäminen käsittely-vaiheen (clarify alkup.) aikana on selitetty tuossa osiossa hyvin käytännönläheisesti; Esimerkiksi jos jotain unohtuu matkalle pakattaessa ja huomaat asian vasta perillä, opettele tuon asian välitön lisääminen kyseiselle pakkauslistalle.

Kirjan omalta sivustolta löytyy muutama erinomainen podcast aiheen tiimoilta. Näistä podeista useampi on sellainen, että kannattaa laittaa omalle tilauslistalle muutenkin jos aihepiiri kiinnostaa.

Suosittelen kirjaa tietysti kaikille ensisijaiseen kohderyhmään kuuluville (eli opiskeluikäisille ja sitä lähestyville nuorille) JA ehdottomasti varsinkin kaikille heille, jotka ovat työnsä puolesta tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Menelmän ajatusten ja toimintaperiaatteiden ottaminen osaksi omaa päivittäistä tekemistä jo nuorempana säästää varsin monelta ”ai niin mun piti”, ”ihan liikaa tekemistä” ja ”miten tuohon olisi voinut muka varautua” -hetkeltä jo ennen työelämää.

Jukka Backman

Jukka Backman

GTD coach
Miksi GTD ei toimi

Miksi GTD ei toimi

Otsikko on tarkoituksella huomionhakuinen. Saman tyyppisiin otsikoihin törmää aina silloin tällöin. Ei oikeastaan Suomessa, jossa GTD-menetelmä on enemmänkin harvojen ja valittujen ammatillisen työkalupakin monitoimityökalu. Englanninkielisissä

Lue lisää >>

Vyökoe

Alkuun provosoiva väite; Työelämä on paljon helpompaa, kun tietotyöntekijä keskittyy omaan tuottavuuteensa. En kiistä, etteikö työpäivän väliin ripotelluilla mindfulness-hetkillä tai rakentavilla keskusteluilla esihenkilön kanssa tehdä

Lue lisää >>
Kuiru-tyyppisen veneen tekoa

Mihin panostaisit juuri nyt?

Me kaikki pystymme vähän parempaan, sekä yksilöinä että organisaatioina. Käytössä olevilla resursseilla voidaan saavuttaa yleensä vähän enemmän. Pelkkä resurssien lisääminen ei kuitenkaan takaa sen kummemmin

Lue lisää >>