Getting Things Done for Teens

David Allenin, Mike Williamsin ja Mark Wallacen kirja Getting Things Done for Teens ilmestyi heinäkuun alussa. Kirja on toistaiseksi saatavilla vain englanninkielisenä, esimerkiksi Amazonilta.

Luin itse kirjan heinäkuun lomalukemisena. Kirja on suunnattu paitsi teini-ikäisille, myös heidän kanssaan tekemisissä oleville vanhemmille, huoltajille, opettajille jne. Vaikka tämä kirja onkin helpommin lähestyttävä kuin varsinainen GTD-kirja, kirjan alkupuolella läpikäyty kognitiivisen psykologian osio (miksi jokin tietty toimintamalli toimii tai ei toimi…) vaatinee lukijalta asian omaksumiseen jo jonkinlaista henkistä kypsyyttä. Toki jo kirjan kieli (englanti) asettaa lukijan ikäriman tietylle tasolle.

Itselleni kirjasta jäi mieleen erityisesti kirjan loppupuolen labs-osio, jossa on useampia käytännön harjoituksia jotka toimivat millä tahansa ikäryhmällä, voisin kuvitella että varsinkin menetelmän käyttöönottovaiheessa näistä olisi varmasti hyötyä.
Tarkistuslistojen esittely ja hyödyntäminen käsittely-vaiheen (clarify alkup.) aikana on selitetty tuossa osiossa hyvin käytännönläheisesti; Esimerkiksi jos jotain unohtuu matkalle pakattaessa ja huomaat asian vasta perillä, opettele tuon asian välitön lisääminen kyseiselle pakkauslistalle.

Kirjan omalta sivustolta löytyy muutama erinomainen podcast aiheen tiimoilta. Näistä podeista useampi on sellainen, että kannattaa laittaa omalle tilauslistalle muutenkin jos aihepiiri kiinnostaa.

Suosittelen kirjaa tietysti kaikille ensisijaiseen kohderyhmään kuuluville (eli opiskeluikäisille ja sitä lähestyville nuorille) JA ehdottomasti varsinkin kaikille heille, jotka ovat työnsä puolesta tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Menelmän ajatusten ja toimintaperiaatteiden ottaminen osaksi omaa päivittäistä tekemistä jo nuorempana säästää varsin monelta ”ai niin mun piti”, ”ihan liikaa tekemistä” ja ”miten tuohon olisi voinut muka varautua” -hetkeltä jo ennen työelämää.

Jukka Backman

Jukka Backman

GTD coach
Darude

Haastattelussa Darude

Getting Things Done® (GTD) from Vital Learningin haastattelussa Darude ”Onko tämä se mitä Darude käyttää?” Tämä on ehkä yleisin keskustelunavaus asiakasyrityksen HR:n kanssa, kun GTD-menetelmään

Lue lisää >>
motivaatio

Motivaatio

Motivaatio ei sinällään liity millään tavalla GTD-menetelmään. Mutta GTD helpottaa motivaation löytymistä, koska käytännössä asiat 1) jotka tapahtuvat tai 2) joiden pitää tapahtua joka tapauksessa

Lue lisää >>
Kevätsiivous

Kevätsiivous

Eräs ensimmäisiä GTD-harjoituksia, jonka teetän sekä ryhmäkoulutukseen osallistujilla että yksilövalmennettavilla, on pään tyhjennys. Pään tyhjennystä ei yleensä jätetä tässä yhteydessä ainoastaan oman pään sisälle, vaan

Lue lisää >>