Getting Things Done for Teens

David Allenin, Mike Williamsin ja Mark Wallacen kirja Getting Things Done for Teens ilmestyi heinäkuun alussa. Kirja on toistaiseksi saatavilla vain englanninkielisenä, esimerkiksi Amazonilta.

Luin itse kirjan heinäkuun lomalukemisena. Kirja on suunnattu paitsi teini-ikäisille, myös heidän kanssaan tekemisissä oleville vanhemmille, huoltajille, opettajille jne. Vaikka tämä kirja onkin helpommin lähestyttävä kuin varsinainen GTD-kirja, kirjan alkupuolella läpikäyty kognitiivisen psykologian osio (miksi jokin tietty toimintamalli toimii tai ei toimi…) vaatinee lukijalta asian omaksumiseen jo jonkinlaista henkistä kypsyyttä. Toki jo kirjan kieli (englanti) asettaa lukijan ikäriman tietylle tasolle.

Itselleni kirjasta jäi mieleen erityisesti kirjan loppupuolen labs-osio, jossa on useampia käytännön harjoituksia jotka toimivat millä tahansa ikäryhmällä, voisin kuvitella että varsinkin menetelmän käyttöönottovaiheessa näistä olisi varmasti hyötyä.
Tarkistuslistojen esittely ja hyödyntäminen käsittely-vaiheen (clarify alkup.) aikana on selitetty tuossa osiossa hyvin käytännönläheisesti; Esimerkiksi jos jotain unohtuu matkalle pakattaessa ja huomaat asian vasta perillä, opettele tuon asian välitön lisääminen kyseiselle pakkauslistalle.

Kirjan omalta sivustolta löytyy muutama erinomainen podcast aiheen tiimoilta. Näistä podeista useampi on sellainen, että kannattaa laittaa omalle tilauslistalle muutenkin jos aihepiiri kiinnostaa.

Suosittelen kirjaa tietysti kaikille ensisijaiseen kohderyhmään kuuluville (eli opiskeluikäisille ja sitä lähestyville nuorille) JA ehdottomasti varsinkin kaikille heille, jotka ovat työnsä puolesta tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Menelmän ajatusten ja toimintaperiaatteiden ottaminen osaksi omaa päivittäistä tekemistä jo nuorempana säästää varsin monelta ”ai niin mun piti”, ”ihan liikaa tekemistä” ja ”miten tuohon olisi voinut muka varautua” -hetkeltä jo ennen työelämää.

Ei kommentoitu

Vastaa

Tilaa GTD-uutiskirje!

Saat tuoreet blogipostaukset, tiedon tulevista koulutuksista, tapahtumista ja muista GTD-uutisista suoraan s-postiisi.