Ajattele töitä kun olet lomalla

Ajatuksilla on tapana olla tahdittomia esiintymisaikojensa suhteen. Onko joskus käynyt niin, että olet kotona huomannut pyöritteleväsi työasioita, tai töissä miettiväsi kotijuttuja?

 

Lomalla

Loma tarkoittaa irrottautumista normaaleista ympyröistä. Yrittäjälle loma tarkoittaa yleensä sitä, että päivittäisiin rutiineihin otetaan etäisyyttä mielellään muutama tuhat kilometriä. Etäisyys takaa yleensä sen, että ne työpaikan pienimmät tulipalot hoituvat kyllä ilman läsnäoloakin.

työympäristöKirjoitan tätä sen muutaman tuhannen kilometrin päässä. Ja periaatteessa voi sanoa että taidan tehdä töitä. Onko tämä juuri se juttu, jota minun pitää tällä hetkellä tehdä?

Vielä 2000-luvun alkupuolella tämä oli jossain määrin kiusallista; riittävästi etäisyyttä ja silti työasiat pyörivät mielessä. 2002 törmäsin täysin sattumalta menetelmään, jolla sain asiat hallintaan ts. sain oikean otteen tekemiseen. 2004 huomasin, että sama menetelmä tarjosi myös keinon saada asioihin näkökulmaa. Nämä kaksi tekijää (alkup. control & perspective) ovat ne asiat, jotka yksilöltä tai organisaatiolta ovat hukassa, jos vallalla on tunne että pitäisi

1) kehittää ajanhallintaa

2) laittaa asiat järjestykseen

Oikean otteen askeleet löydätkin näiltä sivuilta. Näkökulman saaminen vaatii vähän enemmän perehtymistä aiheeseen.  Olennaista on, että saat ensin oikean otteen. Näkökulmaa on nimittäin mahdotonta saada, jos päivittäinen toiminta on sen isoimman huudon perässä juoksemista ja palonalkujen sammuttamista.

 

Laajempaa näkökulmaa

Se paikka, missä näkökulman saa kuin itsestään, on yleensä loma. Näin on ainakin omalla kohdallani – ja empiirinen havainnointi useamman eri alan ammattilaisen todellisuudesta vastaa samaa kaavaa. Näin on riippumatta siitä, kuinka hyvä ote (control) aisoihin on. Yleisimmin tämä johtuu siitä, että työt on harvoin saatu pakettiin yhtä kokonaisvaltaisesti kuin päivää ennen lomalle lähtöä. Lähteminen on vaikeaa, jos työpöytä on täynnä sitomattomia langanpäitä. Mutta kun työt ovat paketissa ja loman myötä etääntyy niistä arkisista ympyröistä, etäisyyttä tulee yleensä niin paljon että omaa todellisuuttaan on mahdollisuus tarkastella laajemmasta näkökulmasta. Jos siis haluaa. Kaikki eivät sitä kaipaa tai halua ja se heille suotakoon.

Kiinnitä huomiota erityisesti siihen mikä kiinnittää huomiosi.

Kun yrityksen johtoryhmä lähtee moottorikelkkasafarille säätämään yrityksen tavoitteita ja visiota ajan tasalle, ollaan lähtökohtaisesti saman asian äärellä. Irtaannutaan normaalista rutiinista sopivan etäisyyden avulla. Etäisyyttä tarvitaan että saadaan perspektiiviä.

näkökulma
näkökulma

GTD:n määritelmän mukaan näkökulma vaihtelee sen mukaan, miltä tasolta asioita katsotaan. Kiinnitetäänkö huomiota vastuualueisiin vai pidemmän aikavälin tavoitteisiin? GTD tarjoaa toimivan mallin tarkastelutasojen luomiseen ja uudelleenarviointeihin.

 

Kerää ja ole läsnä

Se, että työasiat tulevat mieleen yksilön kannalta sopimattomaan aikaan, lomalla, kannattaa nähdä mieluummin mahdollisuutena. GTD:n työnkulun ensimmäinen askel mahdollistaa tämän ilman sen kummempaa ristiriitaa sen suhteen kuinka sopimaton ajankohta on. Kerää. Eli kirjoita ylös mielessä pyörivä asia ja vapauta läsnäolosi takaisin siihen, minkä parissa juuri sillä hetkellä olet. Jos työnkulku on hallussa, tiedät että palaat tuohon kirjoittamaasi asiaan oikeana ajankohtana. Jos asia pyörii vielä tämän jälkeenkin mielessä, kannattaa varmistaa kirjoititko ylös juuri sen asian mikä mieltä vaivaa.

Tämä on tosiaan se juttu, jota minun pitää (saan/haluan) tällä hetkellä tehdä. Tiesin kirjoittavani blogipostauksen kun siihen tulee sopiva sauma. Puoliso on parturissa, lapset uima-altaassa. Luin läpi omia vastuualueitani *) ja pääsin kohtaan blogi uima-altaan vieressä istuessani. Kirjoittaminen vie n. 20 minuuttia kun ei ole liian kriittinen lopputuloksen suhteen – ja itse suosin nopeaa aikaansaamista perfektionismin sijaan 🙂

*) siis täh?? luen läpi vastuualueitani lomalla. Jep, vastuualueen määritelmä on GTD:n mukaan kaikki se, mitä haluan ylläpitää. Kun on riittävästi etäisyyttä arkisiin ympyröihin, nuo alueet näkee kauempaa paljon selvemmin ja voi varmistua siitä, ovatko ne ajan tasalla ja juuri niitä asioita joiden eteen haluaa aikaansa käyttää.

 

 

Picture of Jukka Backman

Jukka Backman

GTD coach

Kiireentuntu on vähentynyt 

Taitotalon eläköityvä toimitusjohtaja Kari Juntunen: Kiireentuntu on vähentynyt  Juntunen tutustui GTD-menetelmään vasta työuransa loppupuolella ja harmittelee, ettei törmännyt siihen jo aiemmin. – Elämänhallinta olisi ollut parempaa. Kari

Lue lisää >>
Darude

Haastattelussa Darude

Getting Things Done® (GTD) from Vital Learningin haastattelussa Darude ”Onko tämä se mitä Darude käyttää?” Tämä on ehkä yleisin keskustelunavaus asiakasyrityksen HR:n kanssa, kun GTD-menetelmään

Lue lisää >>